Altijd inzicht in onze voorraad
Eerlijk advies van onze experts
3.000 m2 showtuin
Online bestellen

Hoe maak ik een oprit?

Een oprit aanleggen is niet iets wat u binnen een paar uurtjes gedaan heeft. Het is een grote klus die de nodige voorbereiding vereist. Om u hierbij op weg te helpen heeft Weulen Kranenbarg wat handige tips voor u op een rijtje gezet. Hierdoor zult u niet voor verrassingen komen te staan, en zal het aanleggen van een goede oprit soepeltjes verlopen.

Meten

De eerste vraag die in beantwoord moet worden voordat u begint bij het aanleggen van uw oprit is: Wat heb ik nodig? Voordat u bestrating gaat kopen, is het uiteraard nodig om te weten hoe de oprit is en wat de exacte afmetingen zijn. Door dit goed in kaart te brengen kunt u voorkomen dat er te veel besteld is, of dat u tekort komt. Meet de oprit dus van tevoren goed op. Als het exacte oppervlak correct berekend is, weet u hoe veel bestrating en kantopsluiting u nodig heeft. Let hierbij wel op het snijverlies, uiteraard verschilt dit per situatie, maar wij raden aan om tussen de 5% en de 10% extra te bestellen om dit snijverlies op te vangen.

De juiste bestrating kiezen

Voor het bestraten van een oprit kunt u een keuze maken uit heel veel materialen. U heeft de keuze uit verschillende materialen, kleuren en maten. Welke keuze u hierin maakt, is geheel afhankelijk van uw smaak. Het enige waar op gelet moet worden bij het aankopen van bestrating voor de oprit is de dikte van de stenen. Voor het aanleggen van een oprit waar personenauto's overheen rijden raden we klinkers of tegels aan met een dikte van minimaal 6 cm. Wanneer de oprit zwaarder belast gaan worden, dus door vrachtwagen, tractors en dergelijke, raden we aan om een klinker van minimaal 8 cm dikte te gebruiken. Door hier de juiste keuze in te maken voorkomt u verzakking en beschadiging aan uw oprit. Onze adviseurs helpen u graag bij het maken van de juiste keuze, hiervoor bent u meer dan welkom in onze showtuin.

Afgraven

Een oprit is een oppervlak dat zwaar belast zal gaan worden. Voor zwaar te belasten oppervlakken is het nodig om minimaal 20 cm uit te graven. Om vervolgens plasvorming op de oprit te voorkomen, raden wij aan de oprit iets onder afschot uit te graven. Door na elke meter 1 centimeter diepen te graven, wordt ervoor gezorgd dat het water op natuurlijke wijze af kan lopen en voorkomt u verzakking of andere beschadigingen. Na het afgraven brengt u een laag ophoogzand aan van minimaal 10 cm dik over het afgegraven deel. Hierdoor voorkomt u dat de bestrating later begint te verzakken.

Betonbanden plaatsen

Om eventuele verschuiving van de bestrating te voorkomen worden er langs de rand van het te bestraten oppervlak opsluitbanden geplaatst. Deze opsluitbanden moeten voldoende stevig zijn om de bestrating op zijn plek te houden. Voor een particuliere oprit raden wij aan om met opsluitbanden van 8 cm breed te werken. Plaats de opsluitbanden vervolgens in het zandcement, 2 cm lager dan de te plaatsen stenen. Dit zorgt ervoor dat er geen water kan blijven staan op uw bestrating.
Tip: om het snijverlies te minimaliseren kunt u voor het plaatsen van de opsluitbanden een rijtje klinkers leggen. Op deze manier kunt u de afstand tussen de opsluitbanden bepalen, zodat u zo min mogelijk bestrating hoeft te verzagen.

Bestraten van de oprit

Nu al deze stappen doorlopen zijn, kunt u aan het echte werk beginnen. Het bestraten van de oprit. Wij raden aan om tussen elke klinker een voegruimte van zo'n 1 à 2 millimeter te bewaren. Bij veel van onze klinkers is hier al rekening mee gehouden door middel van de afstandhouders die de klinkers al hebben. Na het leggen van de bestrating veegt u de oprit in met inveegzand. Dit zal de voegruimte vullen die u tijdens het leggen heeft vrijgehouden. Vervolgens kunnen de klinkers afgetrild worden met een trilplaat. Voor extra bescherming kunt u kiezen voor een trilplaat met een rubbermat. Bij het aantrillen zal uw bestrating nog zo'n 1 à 1,5 cm zakken.

Invegen van de oprit

Na het aantrillen van uw oprit zijn we bij de laatste stap aangekomen, het nogmaals aanbrengen van voegzand of voegmortel. Het voegzand moet uiteraard nog wel verdeeld worden en ingeveegd worden. Door af en toe zelf even een stukje te vegen, en de rest aan de wind over te laten, zal binnen een aantal weken uw oprit volledig af zijn, met mooi gevulde voegen. Hierdoor ligt uw terras stevig en strak en is de kans op verzakking beperkt tot het minimum. Bij het gebruik van voegmortel wordt dit pas na het aftrillen aangebracht. Dit wordt er droog ingeveegd. Door het vervolgens nat te maken, zal het een harde eenheid vormen en de bestrating ongedierte- en onkruidvrij houden.

Aanvullende tips

Nu dit alles achter de rug heeft is uw oprit klaar. Het resultaat; Een stevige oprit waar u jarenlang plezier van zult beleven.
Weulen Kranenbarg heeft voor u nog een aantal handige aanvullende tips op een rijtje gezet, welke handig zijn om mee te nemen in het proces van het bestraten van uw oprit.

  • Om kleurverschil in de bestrating te voorkomen, raden we aan om de bestrating voor het gehele project zo veel mogelijk in één keer te bestellen.
  • Bij gebruik van meerdere pallets wordt het aangeraden om de stenen van meerdere pallets door elkaar te gebruiken. Zo krijgt u een goed verdeelde kleurenmix in uw oprit.
  • Reinig betonnen bestrating niet met een hogedrukspuit. Hierdoor raken de stenen beschadigt en worden ze poreuzer. Hierdoor zullen ze sneller vuil en alg aannemen.
  • Gebruik als patroon voor de oprit een visgraat, of elleboogverband. Dit zorgt voor een betere drukverdeling en minder kans op rijsporen.

Onze betonnen en gebakken klinkers zijn geschikt voor het gebruik als opritsteen, indien deze een minimale dikte van 6 cm hebben. Gebakken klinkers zijn zeer kleurvast, zullen minder kans hebben op kalkuitbloei en hebben een blijvende, mooie kleur. Wanneer u op zoek bent naar een voordeliger alternatief komt u al gauw uit bij betonnen klinkers. Voor bedrijfsterreinen die zwaar belast worden (vrachtwagens, tractoren etc.) worden vaak BKK-klinkers gebruikt. Deze klinkers zijn voorzien van een facet en afstandhouders. Deze extreem stevige klinkers zijn beschikbaar in 7 en 8 cm dikte en zijn ideaal om voor relatief weinig geld een groot oppervlak te bestraten.